duminică, 28 august 2011

Pestii Piranha

Aceasta specie de pesti nu este atat de periculoasa asa cum se vehiculeaza. De cand au aparut in filmele de groaza ale anilor ’70, acestia au castigat notorietate, dar si un renume mult mai rau decat cel al rechinilor.
Intr-adevar, au existat atacuri  Piranha asupra oamenilor, dar in cele mai multe cazuri acestea s-au soldat cu cateva rani minore din cauza muscaturilor. Cele mai multe victime au fost din randul copiilor sau a indienilor, acestia din urma avand picioarele vopsite cu culoare rosie - un magnet pentru acesti pesti. Se pare ca aceasta culoare “declanseaza” agresivitatea lor, dar si calitatea apei joaca un rol important. S-a cercetat si a fost dovedit faptul ca majoritatea atacurilor asupra oamenilor s-au soldat in urma apei murdare sau tulburi, in care se aflau - in anumite circumstante - si cadavre ale unor animale. In cazul in care victima incearca sa iasa din apa, sa se indeparteze de locul primejdios, pestii Piranha nu o urmaresc.

Contrar imaginilor din diferitele ecranizari, niciun om atacat nu a fost devorat sau omorat de pestii Piranha.

Specie, mod de viata, provenienta
Pirahna fac parte din familia Serrusalmus, sunt pesti rapitori si in functie de specie au dimensiuni cuprinse intre 10 si 40 cm. Traiesc in apele limpezi cu continut nutritiv  (rauri si lacuri) ale Americii de Sud. acesti pesti pot atinge varsta de 15 ani in cadrul natural, iar daca sunt crescuti in acvarii pot trai chiar si pana la 30 ani.

S-a demonstrat prin teste de laborator, ca un singur Pirahna crescut in captivitate, prezinta mai multe simptome de agitatie si agresivitate, decat unul care traieste intr-un grup mare. Exista 39 de specii de pesti Pirahna, in Amazon traiesc, de exemplu, 25 din cele 39 cunoscute, in Orinoco si Rio Paraguay au fost descoperite 7 specii diferite.   

Dupa cum am precizat mai sus, Pirahna nu sunt atat de periculosi dupa cum spun “legendele”.  Ei indeplinesc un rol foarte important in zonele in care traiesc si anume, cel de sanitari. Acestia curata apele inlaturand cadavrele vietatilor marine si ramasitele acestora. Chiar si un Pirahna ranit sau bolnav este devorat de cei din grupul sau.

S-a demonstrat ca pentru oameni  exista 3 specii periculoase, dar si acestea doar daca sunt intr-un grup format din cel putin 30 de pesti. Pentru celalate specii de Pirahna, omul este total exclus de pe “lista” victimelor.

Modul de a ataca
Pestii Pirahna formeaza grupuri si dupa ce isi fixeaza victima trec la un atac foarte rapid. Asemanator rechinilor, musca din prada si isi scutura capul inainte de a rupe cu dintii ascutiti o bucata de carne. Sunt in stare sa marunteasca si oase sau obiecte mici.

Printre dusmanii lor se numara diferitele pasari rapitoare, delfinii de apa dulce, vidra sau aligatorii.
Motivele pentru care Pirahna au ajuns “pesti legendari”

In anul 1975 a aparut filmul “Rechinul Alb” pe marile ecrane din intreaga lume, acesta fiind un real succes. De atunci, acest animal si-a castigat renumele de “criminalul” vesnic infometat, fiind asociat unei “masinarii de ucis”. De atunci, au inceput sa apara tot felul de scenarii de groaza si cu alte vietati, care in anumite circumstante puneau in pericol vietile oamenilor: pestii Pirahna si albinele ucigase.

Succesul de care s-au bucurat ecranizarile au transformat aceste animale in legende si mituri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu