duminică, 28 august 2011

Pestii Balon

Primele mentionari despre acesti pesti toxici existau de acum aproximativ 4.700 ani in Egipt. In mormantul faraonului Ti se afla o pictura a unei specii uriase din familia acestora: Arothron stellatus. Chiar din acele timpuri egiptenii stiau de faptul ca pestii acestia sunt deosebit de periculosi si i-au denumit “spt” si “shepet”, care in traducere inseamna “otravitor”.

In tratatele vechi de medicina de peste 2000 de ani ale poporului chinez exista rapoarte despre persoane otravite dupa ce au mancat pesti balon. Se pare ca si atunci pestii toxici erau considerati delicatese. Si in Japonia exista dovezi vechi ale existentei Lagocephalus sceleratus de 1500 ani gasite de catre cercetatori in morminte. Acestia din urma au ajuns la concluzia ca pestii erau venerati in acele timpuri.

Inca din Evul Mediu pestii balon, respectiv cei spinosi erau dezumflati, uscati si vanduti turistilor drept suveniruri si obiecte ornamentale. Acest lucru se intampla in spatiul mediteranean.

In anul 1555 Guliemus Gondolet a descris si a desenat schitele mai multor specii de pesti balon. Cu toate acestea autorul nu crede in existenta acestora si afirma faptul ca sunt niste animale care exista numai in imaginatia oamenilor.

Un alt document istoric ii apartine capitanului James Cook si dateaza din anul 1774. Acesta relateaza cum era la un pas de moarte dupa ce a gustat mancare gatita din pestele balon. Foarte rau s-a simtit si echipajul navei, insa au scapat cu totii cu viata. Norocul tuturor a fost ca nu au apucat sa manance pe saturate. Unica victima de pe vapor a fost un porc, acesta hranindu-se cu resturile toxice.  

Carl Nilsson Linnaeus (mai tarziu Carl de Linn�), cercetator care se ocupa de specii marine si nu numai, a descris in anul 1758 cateva dintre acestea dandu-le si cate un nume: Arothron hispidus, Lagocephalus lagocephalus lagocephalus, Sphoeroides testudineus, Takifugu ocellatus si Tetraodon lineatus.

In secolul 19 Alfred E. Brehm a scris in celebra lui carte despre animale si despre pestii toxici, pestii balon. Acesta i-a recunoscut ca pe o familie independenta si anume din familia Tetrodon. Cercetatorul ii denumea des drept suveniruri cumparate la acea vreme. In mod eronat savantul credea ca atunci cand aceste fiinte se simteau in pericol se ridicau la suprafata si respirau luand aer. Dupa Brehm acesti pesti fac parte din al saselea ordin si sunt clasati in 3 familii: Ostracioidae, Sclerodermi, Diodon. Pe cei din familia Gymnodontes i-a impartit in Diodon, Tetrodon si Orthagoriscu.

La inceputul secolului al 20 - lea Regan a denumit ordinul pestilor balon Plectognathi. Chiar si in zilele noastre se descopera tot mai multe specii ale acestor vietati marine. Astfel din 1995 pana in prezent s-au mai dscoperit inca zece. Carinotetraodon salivator 1995; Sphoeroides rosenblatti si S. lispus, in 1996; Tetraodon in 1998 ; Carinotetraodon imitator si C. irrubesco 1999; Monotrete turgidus 2000 si 2002 Canthigaster figueiredoi, C. jamestyleri si C. supramacula.

In anul 1993 pestele balon Takifugu rubripes (Fugu rubripes) a fost ales drept model de cercetare stiintifica pentru a-i putea cunoaste mai bine fiecare parte a organismului sau, dar si pentru a descoperi cat mai multe la pestii de gen masculin.

Un comentariu: